Blog › Slaapaandoeningen

Slaapaandoeningen

Bijeenkomst CPAP-gebruikers 28 oktober 2020 geannuleerd (Door: LS, webredactie)

Dinsdag, 06 Oktober 2020  
De informatieve bijeenkomst voor OSAS-patiënten op 28 oktober a.s. is vanwege de corona geannuleerd. Voor deze bijeenkomst zijn CPAP-gebruikers uitgenodigd.
Helaas is het gezien de huidige situatie met betrekking tot corona en de regelgeving niet mogelijk om de bijeenkomst doorgang te laten vinden. 
 
De bijeenkomst voor CPAP- gebruikers wordt meestal 2 keer per jaar gehouden (in mei en oktober). De planning voor 2021 is nog niet gemaakt.
  
Voor vragen kunnen patiënten contact opnemen met het secretariaat van de poli Longziekten of via de mail aan osasverpleegkundige@slingeland.nl


 
 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Apneu betekent letterlijk geen lucht (Door: Redactie Slingeland)

KNO-arts Sjors van Pinxteren vertelt

Maandag, 11 December 2017 Vermoeidheid, lusteloosheid, concentratiestoornissen en een verhoogde slaapneiging. “Daarmee bedoel ik na de lunch in slaap vallen, tijdens de koffiepauze knikkebollen of bij een presentatie op het werk wegdommelen. Soms worden mensen door zo’n vermoeidheid overvallen dat ze voor een stoplicht of in de file in slaap vallen”, aldus KNO-arts Sjors van Pinxteren. “Deze klachten in combinatie met snurken ’s nachts én tussentijds stoppen met ademen, zijn aanleiding voor nader onderzoek op het slaap-apneu syndroom (OSAS).”


ReageerLees verder

Aantal reacties: 4

Eervolle onderscheiding voor Dr. H. Jansons, longarts (Door: LS, webredactie)

Donderdag, 14 November 2013 Tijdens het symposium “30 jaar longgeneeskunde in Doetinchem” gehouden op woensdag 13 november jl, is aan dr. Henk Jansons longarts, een koninklijke onderscheiding uitgereikt.
Dr. Henk Jansons stond aan de basis van de longgeneeskunde in Doetinchem. Hij heeft zich gedurende deze 30 jaar iedere dag met hart en ziel ingezet voor zijn patiënten en de ziekenhuisorganisatie. Ook landelijk heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van zijn vakgebied. Naast zijn werkzaamheden als specialist vervult hij een actieve rol in de protestantse kerk.
Als erkenning voor zijn inzet heeft Henk Jansons een koninklijke onderscheiding ontvangen: Ridder in de orde van Oranje Nassau.
Burgemeester Van de Vondervoort heeft de onderscheiding tijdens het symposium aan hem uitgereikt.

 


ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Slaaponderzoeken vanaf januari 2013 in eigen slaapomgeving. (Door: Dorine van Hagen OSAS-verpleegkundige)

Donderdag, 02 Mei 2013 We  zijn dit jaar gestart met het doen van slaaponderzoeken bij de patiënt thuis. Het betreft hier de polygrafie en polysomnografie.
Het doel van het slaaponderzoek is om de oorzaak van slaapproblemen bij de patiënt te achterhalen of het betreft hier een controle-onderzoek.Tijdens het slaaponderzoek slaapt de patiënt nu in zijn eigen vertrouwde omgeving.
Dit komt niet alleen het comfort voor de patiënt maar ook de kwaliteit van het slaaponderzoek ten goede.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 2

Nieuw grootschalig onderzoek voorkomen slaapapneu (Door: LS, webredactie)

Vrijdag, 15 Maart 2013

Universiteit Twente, ApneuVereniging, Medisch Spectrum Twente en Philips

Amsterdam
– Mensen die lijden aan slaapapneu zijn zich hier meestal niet van bewust, terwijl de aandoening ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en goed is te behandelen. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuwe grootschalige wetenschappelijke studie die de afgelopen twee jaar is uitgevoerd. Het onderzoek is gehouden onder 4.206 medewerkers van Philips in Nederland. Van hen bleek 6,4% slaapapneu te hebben. Dit percentage ligt beduidend hoger dan tot op heden in onderzoek is aangetoond¹. Opvallend is dat 78% van de mensen bij wie slaapapneu werd vastgesteld, zich er geheel niet van bewust was te kampen met deze slaapstoornis.
Bron: Philips

ReageerLees verder

Aantal reacties: 0

Maskerraad van de Apneuvereniging in Slingeland (Door: Dorine van Hagen OSAS-verpleegkundige)

Donderdag, 31 Mei 2012 Donderdag 26 april was de apneuvereniging aanwezig in het Slingeland Ziekenhuis.
Regiocoördinator Ben Teunissen en partner José hadden deze keer de maskerraad uitgenodigd.  Deze maskerraad bestaat uit twee personen van de Apneuvereniging en zij hadden meer dan 60 verschillende maskers in een aparte ruimte uitgestald. In groepen kon men hen bezoeken en met alle mogelijke maskervragen bij hen terecht.
De overige aanwezigen hadden in de tussentijd de gelegenheid om samen met andere ‘lotgenoten’ hun ervaringen uit te wisselen over maskers maar ook over andere OSAS gerelateerde problemen.
Als OSAS verpleegkundige was ik aanwezig om adviezen te geven en vragen te beantwoorden.
Het was voor de genodigden een gezellige maar vooral  leerzame avond .
De apneuvereniging is twee keer per jaar in het Slingeland Ziekenhuis aanwezig. Iedere keer wordt er een ander thema behandeld, allemaal onderwerpen die met OSAS te maken hebben. Tijdens deze bijeenkomsten worden leden van de  apneuvereniging uitgenodigd.
Als er algemene onderwerpen worden behandeld zijn niet leden ook welkom.

Anita Slot
OSAS verpleegkundige.

ReageerLees verder

Aantal reacties: 1

Congres Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (Door: M.A. Bronkhorst, MKA-chirurg)

Donderdag, 19 April 2012 Afgelopen vrijdag 13 april was in Nieuwegein de 4e jaarlijkse congresdag voor de Nederlandse Vereniging van Tandheelkundige Slaapgeneeskunde. Deze vereniging is van/voor tandartsen, orthodontisten en MKA-chirurgen.
 
De vereniging zet zich in om de kennis over tandheelkundige behandelingen voor snurken en OSAS te bevorderen en verbreiden.
 
Tot voor enkele jaren geleden werden patiënten vooral met een CPAP behandeld of eventueel een KNO-ingreep. De tandheelkundige behandelingen met MRA's hebben inmiddels een grote vlucht genomen. Daarnaast wordt ook steeds duidelijker dat ook operaties aan de onder- en bovenkaak in sommige gevallen een zeer goed permanent effect kunnen geven.


ReageerLees verder

Aantal reacties: 1


 
Archief