BlogRecente blogs › 3D-planning van aangezichtschirurgie

3D-planning van aangezichtschirurgie

MKA-chirurg gebruikt nieuwste techniek

LS, webredactie

Vrijdag, 31 Januari 2014

Marc Bronkhorst, MKA-chirurgMKA-chirurg Marc Bronkhorst is één van de voorlopers in Nederland op het gebied van de 3D-geplande uitvoering van aangezichtschirurgie. Met behulp van driedimensionale computermodellen bereidt hij deze operaties voor op het gebied van mondziekten, kaak en aangezicht (MKA). Het resultaat wordt daardoor zeer goed voorspelbaar.

"De operaties aan de benige delen van het aangezicht, zoals boven- en onderkaak, kin en jukbeenderen, vereisen een grondige voorbereiding. Van oudsher doen MKAchirurgen dat met onder meer een nauwkeurige analyse van de gelaatsopbouw, tweedimensionale röntgenfoto's, 'gewone' foto's en gebitsmodellen. Een MKA-chirurg moet dan ook een goed ontwikkeld timmermansoog hebben", aldus MKA-chirurg Bronkhorst.

Digitaal model

De technologie op het gebied van driedimensionale (3D) beeldvorming en dataverwerking ontwikkelt zich steeds verder. Het is nu mogelijk om van het hele gezicht een digitaal model te maken. Op het computerscherm kan dit gezicht van alle zijden worden bekeken. Ook kan in beeld worden gebracht wat het resultaat is van operatieve ingrepen aan de benige delen, dus hoe een gezicht er dan uit komt te zien. Bronkhorst hoort bij de eerste MKA-chirurgen in Nederland die met deze 3D-planning van aangezichtschirurgie werken. Op basis van 3D-scans van het gezicht, zogeheten cone-beam CT-scans van het hoofd en digitale scans van het gebit wordt het 3D-model van het hoofd opgebouwd. Dit gaat met ingewikkelde en dure softwareprogramma's via het 3D-laboratorium van de afdeling MKA-chirurgie van het Radboudumc in Nijmegen.

Nauwkeurig voorspelbaar

Bronkhorst is één van de weinige Nederlandse chirurgen buiten Nijmegen die met deze 3D-planning werkt. Het is voor hem een passie: "Ik ben er heel enthousiast over. Het is geweldig om deze toch wel ingrijpende verbeteringen aan gezichten te kunnen uitvoeren. De resultaten zijn fantastisch en bovendien heel nauwkeurig voorspelbaar."

Slaapgeneeskunde

Er zijn verschillende redenen om een chirurgische ingreep te doen aan de benige delen van het aangezicht. Het begon ooit met problemen van tand- en kaakstand, die niet alleen met beugels konden worden opgelost. Later bleek dat patiënten hierdoor ook een mooi symmetrisch gezicht krijgen. "Inmiddels weten we dat het aangezicht een belangrijke rol speelt in problemen van de luchtwegen. Denk daarbij aan snurken en slaapapneu (stokkende ademhaling tijdens slaap). Bij ongeveer één op de drie Nederlanders ligt de onderkaak in meer of mindere mate terug. De rest van het gezicht en ook de tandstand zijn daaraan aangepast, met mogelijk nadelige gevolgen. Dit kan een belangrijke rol spelen bij problemen als snurken en slaapapneu."
Bronkhorst heeft zich enkele jaren geleden gespecialiseerd in de tandheelkundige slaapgeneeskunde. Ook daarin is hij een voorloper. De meeste patiënten worden doorgestuurd via de gecombineerde spreekuren die hij met orthodontisten doet. Inmiddels komen er ook steeds meer patiënten via het slaapteam van het Slingeland Ziekenhuis. "De afgelopen jaren blijkt dat mensen met deze aangezichtschirurgie definitief van hun snurk- en apneuprobleem te verlossen zijn.”

Mooi en harmonisch gezicht

Bijkomend voordeel is dat patiënten een mooi en harmonisch gezicht krijgen. Bijvoorbeeld door de betere stand van de kaken en meer symmetrie. "Met behulp van de 3D-planning kan ik het te verwachten resultaat van tevoren aan de patiënt laten zien. Bovendien kunnen de ingrepen nauwkeuriger worden uitgevoerd. Ook zijn er minder zogeheten ‘nabezwaren’, zoals zwelling, bloeduitstorting, gevoelsstoornis en pijn." Het maken van de benodigde beelden doet Bronkhorst niet zelf. Dit wordt gedaan door gespecialiseerde technici in Radboudumc. De gegevens van de scans moeten worden verwerkt naar een driedimensionaal beeld. Alleen al daarmee is een ingenieur een halve dag bezig. "Ik krijg deze beelden toegestuurd", vertelt de MKAchirurg. "Vervolgens houd ik met de specialisten van Radboudumc een facetalk-sessie, dat is een overleg op afstand via een computerverbinding. Samen overleggen we hoe de chirurgische ingreep het beste kan worden gedaan."

Patiënten enthousiast

Inmiddels heeft Bronkhorst ruim een half jaar ervaring met 3D-planning van aangezichtschirurgie. Niet alleen hijzelf is enthousiast. "Ook de patiënten. Maar liefst 95 procent van de patiënten geeft aan zo tevreden te zijn over het eindresultaat, dat ze het zo opnieuw zouden doen. Dat is een hoog percentage, zeker als je beseft dat het doorgaans om een of twee operaties gaat en patiënten vaak zo'n 2,5 jaar een beugel moeten dragen. Een patiënt moet er dus het nodige voor over hebben. Maar het resultaat is een perfect recht en passend gebit, een mooi en harmonisch gezicht en goede luchtwegen."
ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op 3D-planning van aangezichtschirurgie

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)