Overslaan en naar de inhoud gaan

Lumbaalpunctie bij slaapproblemen

Gepubliceerd op: 08 april 2022

De resultaten van andere onderzoeken of uw klachten kunnen voor de specialist aanleiding zijn om een lumbaalpunctie te doen. Meestal vindt dit onderzoek aansluitend op een slaaponderzoek plaats.

De lumbaalpunctie is een onderzoek waarbij de neuroloog wat vocht uit de wervelkolom haalt. In de wervelkolom zit het ruggenmerg. Rondom het ruggenmerg is een soort holte gevuld met vloeistof. Deze vloeistof heet liquor. Door dit vocht te onderzoeken krijgt de arts informatie over ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwwortels.

Hypocretine

Hypocretine is een eiwit dat in de hersenen wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt bij het slaap-waakmechanisme. Geen of een verlaagde hoeveelheid hypocretine in het vocht uit de wervelkolom, kan wijzen op de aandoening narcolepsie.

Werkwijze

De neuroloog prikt met een dunne holle naald tussen de lendenwervels in de onderrug. Er wordt niet in het ruggenmerg zelf geprikt. De prik door de huid doet soms wat pijn maar het afnemen van het vocht is niet pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. Het hersenvocht wordt in het laboratorium onderzocht. De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Folder

Er is een folder beschikbaar over dit onderzoek: folder lumbaalpunctie.

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu