CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)
Behandeling Slaap-apneu Syndroom
Gepubliceerd op: 08 april 2022Een mogelijke behandeling voor Slaap-apneu Syndroom (OSAS) is de CPAP. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. De CPAP blaast lucht in de luchtpijp via de mond en/of neus. Zo zorgt dit apparaat voor een constante luchtdruk en/of initiële luchtdrukverhoging in de luchtweg, waardoor er nagenoeg geen afsluitingen meer plaatsvinden en er dus ook vrijwel geen ademstops meer zijn. Bij matige tot ernstige OSAS is deze behandeling de eerste keus.
CPAP-apparaat
Een CPAP is een draagbaar apparaat dat met een flexibele slang verbonden is aan een goed sluitend masker. Dit masker moet de apneupatiënt dragen gedurende de nacht. Vaak is dit een neusmasker. Soms krijgt men een neusmondmasker of dopjes in de neusgaten. Voor de aansluiting van het apparaat is een stopcontact of accu nodig. Het CPAP-apparaat zorgt dat tijdens inademing de lucht via het masker in de neus (en/of mond) en de longen wordt geblazen.
De juiste luchtdruk van het apparaat wordt bepaald door een meting. Dit is belangrijk omdat een te lage druk onvoldoende effect heeft en een te hoge druk voor de patiënt vervelend voelt. Ook een goed passend en comfortabel masker is bij de CPAP-behandeling van groot belang voor een goed resultaat. Neem daarom voldoende tijd om een masker te passen.
Het is mogelijk om verschillende maskers uit te proberen. Er is een keuze uit neusmaskers, full face maskers die zowel over de neus als de mond gaan of een zeer klein masker met neuskussentjes die tegen de neusgaten worden geplaatst. De CPAP moet iedere nacht gebruikt worden, maar ook wanneer u overdag slaapt, bijvoorbeeld tijdens een middagdutje.
Apparaat op proef
Als een patiënt in aanmerking komt voor een CPAP-apparaat, wordt deze door de leverancier eerst twee maanden op proef verstrekt. De totale doorlooptijd vanaf aanmelding tot proefplaatsing van de CPAP is twee tot drie weken. Een gespecialiseerd bedrijf neemt contact op om een afspraak te maken. De contactpersoon komt bij de patiënt thuis om instructie te geven en het apparaat en de benodigdheden af te leveren. De leverancier zorgt tevens voor de financiële afhandeling met de zorgverzekeraar. Na de proefperiode komt de patiënt bij de OSAS-verpleegkundige om te evalueren hoe het een en ander is verlopen. Vervolgens is er jaarlijks een controle in het ziekenhuis met het apparaat. Er wordt periodiek een controle gedaan door middel van een slaaponderzoek; een polygrafie of een polysomnografie.
Bij problemen is het uiteraard mogelijk om tussentijds een afspraak te maken voor het OSAS-spreekuur.
Leveranciers CPAP
- Linde
- Medidis
- Vitalair
- Vivisol
- Mediq tefa
Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024