Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen met slaapapneu

O, daarom ben ik zo moe!

Gepubliceerd op: 20 juni 2022

Bron: Libelle.nl Zo weet je of je last hebt van slaapapneu 

Op Libelle.nl komen we een artikel tegen waar onze OSAS-consulenten hun medewerking aan hebben verleent. Fija Nijenhuis (52) krijgt te horen dat ze slaapapneu heeft en daardoor vallen een heleboel puzzelstukjes op hun plek. 
Ze blijkt na een slaaponderzoek 40 ademstops per uur te hebben. De diagnose? Erstig obstructief slaapapneusyndroom

De klachten die vrouwen ervaren zijn niet altijd de standaard klachten die bij deze aandoening horen.  Somnoloog en longarts Venekamp (Centrum Kempenhaeghe) van geeft aan dat er naast de kenmerkende symptomen als snurken, vermoeidheid, overdag zomaar in slaap vallen, ook andere symptomen zijn die ook zeker voor vrouwen gelden. "Zij hebben vaker last van slapeloosheid, ze zijn vermoeid, hebben geen energie. Depressies en nachtmerries komen ook vaker voor bij vrouwen met slaapapneu, net als onrustige benen.”

Dorine van Hagen en Karin Wolters, OSA-consulenten in het Slingeland Ziekenhuis sluiten zich aan bij de kenmerken die Venekamp noemt. De twee verpleegkundigen begeleiden dagelijks mensen met slaapapneu. “Vorige week sprak ik twee vrouwen en die zeiden allebei: we zijn moe, moe, moe, we kúnnen niet meer”, zegt Van Hagen. “Ze slapen vaak heel slecht, en dan gaat het vooral om het niet doorslapen.”

Venekamp vertelt verder dat er een toename is van het aantal diagnoses van slaapapneu bij vrouwen na de menopauze. Het vermoeden bestaat dat vrouwelijke hormonen een beschermend effect kunnen hebben. Ook de gewichtstoename bij deze vrouwen kan een rol spelen. 

OSA-consulent Wolters heeft gekeken hoeveel mensen in het Slingeland Ziekenhuis de afgelopen drie maanden begonnen zijn met een behandeling tegen slaapapneu. “Dat zijn 55 mannen en 20 vrouwen. De vrouwen zijn tussen de 44 en 71 jaar oud, de mannen met OSA zijn tussen de 26 en de 80.” De cijfers geven een beeld van wat in hun ziekenhuis qua aantallen patiënten ‘normaal’ is, zegt Wolters. Wat haar verder opvalt: “Er zijn vrouwen met flink overgewicht, maar ook dunne vrouwen en alles wat daartussen zit. En ze zijn dus vaak heel moe.”

Lees het hele verhaal van Fija op Libelle.nl 

Laatst bijgewerkt op: 20 juni 2022

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu