OSAS is een veel voorkomend slaapprobleem
Het Slaapcentrum biedt diagnose en behandeling
Gepubliceerd op: 08 april 2017“Iedereen slaapt wel eens slecht. Bijvoorbeeld als gevolg van piekeren. Of door slechte slaaphygiëne, zoals te laat naar bed gaan of ‘s avonds laat internetten”, zeggen longarts Gerrit Bosman en OSAS-consulent Dorine van Hagen.
Verhoogde slaapneiging
“Vermoeidheid kan ook betekenen: een verhoogde slaapneiging. Dat merk je als je op de momenten dat je geen afleiding hebt, moet vechten tegen de slaap. Bijvoorbeeld tijdens autorijden of vergaderingen. Is dat structureel of misschien zelfs dagelijks? Dan is het hoog tijd voor een nader onderzoek naar de kwaliteit van de nachtrust.” Een slechte kwaliteit van de nachtrust geeft een verhoogd gezondheidsrisico, bijvoorbeeld op een hartinfarct of CVA. Niet uitgeslapen zijn geeft ook risico’s op ongevallen, bijvoorbeeld tijdens autorijden of het bedienen van apparaten. En kan ook belastend voor de naasten, omdat ook hun slaap verstoord kan worden en door ongerustheid.
Bij vermoeidheidsklachten naar de huisarts
Veel mensen hebben vermoeidheidsklachten. Dit is soms het gevolg van een verminderde nachtrust. Bent u vaak moe en moet u overdag regelmatig vechten tegen de slaap? Raadpleeg dan uw huisarts. Die kan u zonodig doorverwijzen naar het Slaapcentrum van het Slingeland Ziekenhuis. Hier kunt u de kwaliteit van uw slaap laten onderzoeken. Soms blijkt OSAS de oorzaak, oftewel het Obstructieve Slaap Apneu Syndroom.
OSAS
Een belangrijke slaapstoornis is OSAS, wat staat voor Obstructieve Slaap Apneu Syndroom. “Naar schatting heeft een half miljoen Nederlanders in meer of mindere mate OSAS. Maar slechts van eenderde is dat bekend. Tweederde van deze patiënten is zich er niet bewust van OSAS te hebben. Er is dus nog veel te doen op dit gebied”, aldus Gerrit Bosman.OSAS is één van de vormen van het Slaap Apneu Syndroom. Bij OSAS is sprake van obstructie: er is iets in de luchtwegen dat tijdens de slaap de ademhaling steeds blokkeert, doordat spieren tijdens de slaap verslappen. Bijvoorbeeld de huig, de amandelen of de tong. Er zijn ook nog andere vormen van het Slaap Apneu Syndroom, maar die laten we hier even onbesproken. “Iemand die OSAS heeft, merkt daar ‘s nachts vaak nauwelijks iets van”, vertelt Dorine van Hagen. “Soms de partner wel, die merkt dat iemands adem steeds stopt en daarna met een schok weer verdergaat, vaak met veel lawaai. Het belangrijkste signaal van OSAS is vermoeidheid overdag en op allerlei momenten zomaar in slaap kunnen vallen. Dat komt doordat iemand met OSAS ‘s nachts niet in de diepe slaap en de REM-slaap komt.”
Polygrafie
Mensen bij wie OSAS (of een aanverwante klacht) wordt vermoed, kunnen na verwijzing door de huisarts of specialist voor onderzoek en behandeling terecht in het Slaapcentrum van het Slingeland Ziekenhuis. “Hier werken meerdere specialismen samen: longartsen, KNO-artsen en neurologen”, legt Gerrit Bosman uit. “Nieuwe patiënten bezoeken eerst de voorlichtingsavond, die eens per twee weken plaatsvindt. Ze hebben een gesprek met de arts, vullen een vragenformulier in en op basis daarvan wordt bepaald welk onderzoek wordt gedaan. Iedere patiënt krijgt standaard een polygrafie, waarbij tijdens de slaap meerdere lichaamsfuncties worden gemeten. Denk aan zuurstofgehalte in het bloed, slaaphouding, ademspierfunctie, geluid (snurken) en obstructie van de luchtweg. Is het vermoeden dat er een neurologisch probleem speelt, dan wordt ook de hersenactiviteit tijdens de slaap gemeten. De patiënt krijgt in het ziekenhuis de benodigde apparatuur aangebracht, maar kan gewoon thuis slapen.”
Behandeling
Stel, uit het onderzoek blijkt dat een patiënt OSAS heeft. Wat gebeurt er dan? “Er zijn verschillende behandelingen mogelijk”, antwoordt Dorine van Hagen. “Soms helpt een operatie door de KNO-arts, bijvoorbeeld als het OSAS komt door een grote huig of dikke amandelen. Soms helpt het als iemand slaapt met een MRA-beugel, waardoor de onderkaak naar voren komt. Een heel enkele keer kan dit operatief worden gedaan door de kaakchirurg. Maar de meest voorkomende behandeling is de CPAP: een apparaat dat de ademhaling ondersteunt en het dichtvallen van de ademweg voorkomt, zodat iemand kan doorademen."
Masker
Bij de behandeling met de CPAP slaapt de patiënt met een masker op. Gerrit Bosman vervolgt: “De CPAP biedt vaak een goede oplossing. Patiënten knappen hier enorm van op. Maar het is wel ingrijpend om met een masker op te gaan slapen. De patiënten en hun partners worden hierin goed begeleid door de OSAS-consulenten van het Slaapcentrum. Ze kunnen ook altijd bellen als ze vragen of problemen hebben. Wij horen steeds dat patiënten erg tevreden zijn over de begeleiding, waardoor het bij veel patiënten lukt om met de CPAP te kunnen slapen.”
Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022