Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypersomnie

Overmatige slaperigheid overdag

Gepubliceerd op: 07 april 2022

Bij hypersomnie of hypersomnia is er sprake van dagelijks terugkerende perioden van overmatige slaperigheid. Iemand heeft de behoefte om overdag meerdere dutjes te doen. Deze klachten duren langer dan een maand en bemoeilijken het normaal functioneren in het dagelijks leven. Langdurige hypersomie kan leiden tot geheugenproblemen, problemen met werk, studie, sociale contacten en het hebben van weinig energie. Ongeveer 5 tot 15% van de bevolking lijdt aan hypersomnie.

De ernst van hypersomnie kan verschillen van bijvoorbeeld vermoeidheid na een maaltijd tot ongewenst inslaap vallen in gezelschap. Bij hypersomnie kan automatisch gedrag voorkomen, waarbij iemand zich niet meer kan herinneren wat hij of zij heeft gedaan.

Oorzaken

Hypersomnie kan het gevolg zijn van een slaapstoornis, maar dit is lang niet altijd het geval.
Slaapgebrek is een mogelijke oorzaak. Als iemand gedurende lange tijd te weinig slaap krijgt, kan ook slaperigheid overdag ontstaan. De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft varieert, maar ligt meestal tussen de zes en acht uur per nacht.

Mogelijke oorzaken van hypersomnie zijn:

Als er geen oorzaak gevonden kan worden, spreekt men ook wel van ‘idiopatische' hypersomnie.

Behandeling

De behandeling bestaat doorgaans uit het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Bij idiopatische hypersomnie kunnen stimulerende middelen, zoals cafeïne, en soms medicijnen helpen om beter wakker te blijven overdag.

 

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu