Hoofdbonken bij kinderen
Gepubliceerd op: 07 april 2022Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen iets aan voor of tijdens het slapen. Het hoofdbonken gaat in een vast ritme en kent veel verschillende verschijningsvormen. Er zijn kinderen die alleen met het hoofd bewegen, anderen wiegen met hun hele lichaam, soms half liggend met opgetrokken knieën. De heftigheid van het bonken verschilt ook. Sommige kinderen brommen, zingen of neuriën terwijl ze met het hoofd bonken.
Dit gedrag begint rond de zesde maand bij kinderen en houdt meestal een aantal maanden aan. Soms kan het ook een paar jaar duren voordat een kind stopt met hoofdbonken. Ongeveer 15% van alle kinderen vertoont dit gedrag, bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes.
Functie
De meeste kinderen vertonen dit gedrag om te kunnen ontspannen en om in slaap te vallen. Als het kind veel prikkels heeft gehad gedurende de dag helpt het hoofdbonken om te ontspannen en om bepaalde prikkels tijdens hun slaap te verwerken. Een enkeling vertoont dit gedrag bij het wakker worden.
Deze vorm van hoofdbonken heeft niets te maken met het hoofdbonken van een kind dat kwaad of gefrustreerd is. Zij doen dit bewust, terwijl kinderen die hoofdbonken bij het slapen zich hier niet bewust van zijn.
Behandeling
Een kind hoeft niet behandeld te worden tegen het hoofdbonken, het gedrag verdwijnt vanzelf weer. Hoofdbonken heeft wel te maken met spanningen. Als de spanning bij het kind toeneemt, zal het hoofdbonken heftiger worden. Soms helpt het om het kind heel geleidelijk tot rust te brengen voor het slapengaan. Een stukje samen rondlopen, wiegen, voorlezen, zingen of naar rustige muziek luisteren, helpt al om het kind beter te laten ontspannen voor het slapen gaan.
Als het kind zichzelf bezeert door het bonken, of het bonken gaat er erg heftig aan toe, kunnen ouders maatregelen treffen om te zorgen dat het kind zich geen pijn kan doen. Zo kan de bedrand bekleed worden of kan het kind een poosje in een campingbedje gaan slapen.
Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024