Overslaan en naar de inhoud gaan

Lichttherapie

Gepubliceerd op: 08 april 2022

Lichttherapie is een behandeling met kunstmatig daglicht. Dit licht komt uit een lichtbak die lijkt op een gezichtsbruiner. De lichtbak is niet slecht voor de gezondheid omdat de schadelijke stralen er uit zijn gefilterd.

Lichttherapie is een effectieve behandeling voor patiënten met het vertraagde slaap-fase syndroom of het vervroegde slaap-fase syndroom. Door lichttherapie kan het ontwaakmoment opschuiven. De timing van lichttherapie bij slaapproblemen is van groot belang. Bij een vertraagde slaap-fase wordt de lichttherapie in de ochtend toegepast, bij een vervroegde slaapfase aan het einde van de dag of de vroege avond. Het licht zorgt ervoor dat iemand goed wakker wordt en meer energie heeft.

Een behandeling met lichttherapie houdt in dat iemand iedere dag een uur voor de lichtbak moet zitten. Soms kan het enkele weken duren voordat het slaappatroon wordt doorbroken en de problemen verminderen.

Bijwerkingen

Lichttherapie kan klachten veroorzaken zoals:

  • hoofdpijn
  • geïrriteerde ogen
  • misselijkheid

Koop of huur

De lichtbak voor lichttherapie is verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkels. Soms zijn ze ook op proef te gebruiken. Vraagt u bij uw zorgverzekeraar na of de kosten voor deze lamp voor u worden vergoed.

 

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu