Overslaan en naar de inhoud gaan

Multi Sleep Latency Test (MSLT)

Slaaponderzoek

Gepubliceerd op: 08 april 2022

Een Multi Sleep Latency Test wordt gedaan om objectief vast te stellen of de patiënt een de verhoogde neiging tot inslapen gedurende de dag heeft. Overmatige slaperigheid wordt ook wel hypersomnie genoemd. Daarnaast kunnen met deze test ook aanwijzingen gevonden worden die duiden op narcolepsie.

Tijdens het onderzoek wordt gemeten hoelang het duurt voordat iemand in slaap valt en of er een droomslaap (REM-slaap) optreedt. De elektrische activiteit van de hersenen (hersengolven) worden gemeten tijdens deze test.

Het MSLT-onderzoek levert informatie op om een diagnose te kunnen stellen en een behandeling te kunnen bepalen. Voorafgaande aan dit onderzoek wordt een polysomnografie uitgevoerd om de duur en kwaliteit van de slaap gedurende de nacht te beoordelen.

Werkwijze

Aansluitend op de nacht waarin de polysomnografie heeft plaatsgevonden, vindt het MSLT-onderzoek plaats op de functieafdeling Neurologie. Het onderzoek duurt een dag.

Een groot deel van de elektrodes die voor de polysomnografie zijn gebruikt, blijven zitten voor het MSLT-onderzoek.
Tijdens de MSLT-test gaat een patiënt op bed liggen en probeert te slapen. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur per keer en vindt vier maal plaats met tussenpozen van 1,5 uur.

Tijdens deze periode worden de volgende functies vastgelegd:

  • hersenactiviteit met behulp van elektroden op het hoofd;
  • oogbewegingen;
  • spieractiviteit in de kin;

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een bed met de ogen dicht en probeert te slapen.

REM-slaap en narcolepsie

Tijdens het onderzoek wordt gemeten of iemand in slaap valt en of er een REM-slaap optreedt. Als er twee keer of vaker een REM-slaap is gemeten tijdens het MSLT-onderzoek, kan dit duiden op narcolepsie. Om dit met zekerheid vast te stellen is verder onderzoek nodig.
Narcolepsiepatiënten vallen snel in slaap wanneer de mogelijkheid hiertoe wordt geboden. Ook hebben zij, wanneer ze slapen, niet de normale slaapcyclus, maar beginnen ze direct met een REM-slaap periode.

Patiëntenfolder

Er is een patiëntenfolder over dit onderzoek: Multi Sleep Latency Test.

 

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu