Overslaan en naar de inhoud gaan

Polygrafie

Slaapregistratie

Gepubliceerd op: 08 april 2022

Om te onderzoeken welke problemen zich voordoen tijdens het slapen en wat daarvan de oorzaak is, kan een slaapregistratie worden gedaan. Dit onderzoek heet een polygrafie. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan een diagnose worden gesteld, of wordt nog aanvullend onderzoek gedaan.

Voorlichting

Voorafgaande aan de afspraak voor een slaapregistratie wordt een patiënt uitgenodigd voor de groepsvoorlichting met betrekking tot slaapproblemen.

Registratie

De slaapregistratie vindt thuis bij de patiënt plaats. Patiënten kunnen dan in de eigen vertrouwde omgeving slapen.
Om te onderzoeken wat de oorzaak van de slaapproblemen is, worden tijdens de slaapregistratie zoveel mogelijk gegevens vastgelegd. Van tevoren bevestigt u zelf, uw partner of een naaste de meetinstrumenten op uw lichaam. Tijdens de slaap worden de volgende functies geregistreerd:

  • hartritme;
  • buik- en borstademhaling;
  • bewegingen (spierspanningen);
  • lichaamshouding;
  • zuurstofgehalte in het bloed;
  • luchtstroom bij het in- en uitademen;

De apparatuur registreert alles en kan aan de hand van alle gegevens berekenen óf en hoeveel ademstilstanden (apneus) er zijn.
Meer informatie over de gang van zaken tijdens dit onderzoek vindt u in de folder 'Polygrafie bij u thuis'.

Polygrafie of Polysomnografie

Als de arts het vermoeden heeft dat er sprake is van ongecompliceerde OSAS, zonder dat er sprake is van andere slaapstoornissen, en de patiënt is verder gezond, dan wordt een polygrafie gedaan. Bij complexere problemen zal een polysomnografie worden gedaan.

Als uit de beschrijving van de klachten van de patiënt blijkt dat het niet (alleen) om slaapapneu gaat maar dat er mogelijk sprake is van andere slaapproblemen (bv. narcolepsie of slapeloosheid) dan zal een polysomnografie gedaan worden.

Een polysomnografie is een uitgebreidere slaapregistratie dan de polygrafie. Er worden nog een aantal extra functies gemeten tijdens de slaap. Deze aanvullende informatie maakt het mogelijk om ook de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap te beoordelen. Dat biedt meer informatie, waarmee ook andere slaapstoornissen en meer gecompliceerde vormen van slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen kunnen worden aangetoond.

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu