Overslaan en naar de inhoud gaan

RFITT (Radio Frequente Intermitterende Thermotherapie)

Radiofrequente warmtetherapie

Gepubliceerd op: 08 april 2022

RFITT is een behandelmethode tegen snurken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van radiofrequente warmtetherapie. Deze moderne therapie zorgt dat slap weefsel in neus en keelholte verschrompelt door het plaatselijk te verhitten met behulp van een naald met elektrode. Deze behandelmethode is effectief, patiëntvriendelijk, kost weinig tijd en doet nauwelijks pijn.

Werkwijze

Deze behandeling vindt plaats op de polikliniek en wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. De behandeling duurt slechts een aantal minuten en de patiënt mag na de behandeling gewoon weer naar huis. Tijdens deze behandeling prikt de KNO-arts een ‘naald-elektrode' in het weefstel waar plaatselijk hitte wordt afgegeven. Hierdoor verschrompelen en verstijven de weefsels. Snurkproblemen verdwijnen hierdoor omdat de slappe weefsels na de behandeling niet meer kunnen trillen. Deze behandeling wordt toegepast op de volgende gebieden:

  • de neus (slijmvliesschelpen of conchae)
  • het gehemelte en de huig (palatum en uvula)
  • keelamandelen (tonsillen)
  • achterkant van de tong of tongamandel (tongbasis of tongtonsil)

Na de behandeling

De behandeling is vrijwel pijnloos. Tijdens en na de behandeling kunnen wat tijdelijke ongemakken ontstaan zoals:

  • zwelling van het behandelde gebied
  • roodheid
  • lichte pijn
  • Als het gehemelte behandeld is kan er tijdelijk een raar gevoel in het behandeld gebied ontstaan bij het slikken. Ook kan er een ‘kropgevoel' ontstaan waarbij het lijkt alsof er iets in de keel zit.
  • Bij behandeling van de neus kan er tijdelijk sprake zijn van korstvorming met eventueel wat licht bloedverlies.

Kort na de behandeling kunnen de snurkklachten juist toenemen omdat de weefsels geïrriteerd zijn en tijdelijk zwellen. Eventueel worden medicijnen voorgeschreven om deze klachten te verminderen. Pas na enkele dagen, als de zwelling weer is afgenomen, zal het resultaat merkbaar zijn. Na enkele weken komt de patiënt terug op de polikliniek waar het resultaat van de behandeling beoordeeld wordt. Bij onvoldoende resultaat kan de behandeling eventueel worden herhaald.

Laatst bijgewerkt op: 11 april 2022

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu