Overslaan en naar de inhoud gaan

Septumcorrectie

Operatie van het neustussenschot

Gepubliceerd op: 08 april 2022

Als de neus niet goed doorgankelijk is, slaapt iemand regelmatig met de mond open. Hierdoor kunnen de slijmvliezen van de mond- en keelholte uitdrogen. Ook kan het zijn dat door de vernauwde neus er meer ‘aanzuigende kracht' door de longen moet worden gegenereerd om lucht naar binnen te zuigen.

Doorgankelijkheid

Tijdens de septumcorrectie wordt het neustussenschot rechtgezet, waardoor de doorgankelijkheid van de neus verbetert. In eerste instantie is dit geen behandeling tegen snurken of apneu. De operatie maakt niet altijd een einde aan het snurken. Er kan zich op een andere plaats in de luchtweg nog een blokkade bevinden die dit veroorzaakt. Bij sommige patiënten moet deze operatie eerst plaats vinden om ervoor te zorgen dat behandeling met een CPAP ook mogelijk is of effectiever is.

Behandeling

Tijdens deze vaak uitgevoerde operatie, wordt een kleine snede gemaakt binnenin de neus. Het bot en kraakbeen van het neustussenschot wordt zo zichtbaar. Het neustussenschot wordt rechtgezet en uitstekende delen worden verwijderd.  Soms worden er na de operatie tampons in de neus gebracht deze worden dan de volgende dag(en) verwijderd. U kunt daarna weer door uw neus ademen.
In sommige gevallen wordt er tijdelijk een silicone spalkje aan beide zijden van het tussenschot geplaatst voor steun en bescherming. Dit wordt later weer verwijderd. Het uiteindelijke resultaat is daardoor pas wat later merkbaar. Patiënten worden over het algemeen in dagbehandeling geopereerd, soms blijft de patiënt 1 nacht over. Het herstel thuis neemt nog een week in beslag. Pas na twee weken is een goede indruk te verkrijgen van het eindresultaat.

Folder

Er is een folder beschikbaar over deze operatie: operatie van het neustussenschot.

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2022

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu