Overslaan en naar de inhoud gaan

Slaapstoornissen

Gepubliceerd op: 07 april 2022

Niet iedereen slaapt altijd even goed. Slecht slapen wordt een probleem als het gedurende een langere periode aanhoudt en het functioneren van iemand gedurende de dag beïnvloedt. Als de klacht van slecht slapen langer dan een maand aanhoudt en iemand functioneert daardoor overdag niet meer, dan spreken we van een slaapstoornis.
Ongeveer een derde van de mensen heeft wel eens last van een slaapstoornis. Ook kinderen kunnen er last van hebben. Meestal gaat een slaapstoornis vanzelf weer over, maar er zijn ook mensen bij wie de klachten aanhouden.

Primaire of secundaire slaapstoornis

Bij primaire slaapstoornissen is geen sprake van een lichamelijk of psychisch probleem dat het slaapprobleem veroorzaakt.
Bij secundaire stoornissen is er sprake van een andere aandoening die de slaapproblemen veroorzaakt. Er is een directe samenhang tussen het slaapprobleem en bijvoorbeeld een psychisch probleem (vooral depressie en angst) of klachten als pijn en jeuk door een lichamelijke ziekte (reuma, diabetes, schildklieraandoeningen, kanker).

Dyssomnie of Parasomnie

In dit kenniscentrum vindt u vooral informatie over de primaire slaapstoornissen welke zijn in te delen in:

  • Parasomnie: ongewoon gedrag tijdens de slaap waar iemand niet wakker van wordt.
    Er doen zich ongewenste verschijnselen of gedragingen voor zoals slaapwandelen, nachtangst, tandenknarsen en praten in de slaap.

  • Dyssomnie: gestoorde slaap.
    Dit is een groep van slaapstoornissen die te maken hebben met de kwaliteit en lengte van slaap en de tijdstippen van inslapen en wakker worden.

    • Insomnie: Slapeloosheid omdat men moeilijk kan inslapen en doorslapen. Je slaapt te kort, wordt 's nachts vaak wakker en/of 's ochtends veel te vroeg.

    • Hypersomnie: Slaapstoornis waarbij men teveel slaapt. Gedurende de dag is iemand slaperig en kan moeilijk wakker blijven terwijl je ook 's nachts slaapt zoals bij narcolepsie.

Slaapstoornissen:

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu