Overslaan en naar de inhoud gaan

UPPP (Uvulo-palato-pharyngo-plastiek)

Uitgebreide operatie aan verhemelte, huig en amandelen

Gepubliceerd op: 08 april 2022

Bij de meeste mensen wordt snurken en slaapapneu veroorzaakt door een te nauwe doorgang van de neusholte naar de keelholte. Een slaapendoscopie kan dit aantonen. Om de te nauwe doorgang te verruimen kan een deel van de huig, het gehemelte en eventueel de nog aanwezige keelamandelen worden verwijderd. Deze uitgebreide operatieve ingreep heet een UPPP.

De behandeling

Voor de operatie wordt de patiënt opgenomen op de verpleegafdeling in het ziekenhuis. Meestal kan dit in een dagbehandeling. De ingreep vindt plaats onder narcose op de operatiekamer. De operatie gebeurt via de mond en er is later geen uitwendig litteken zichtbaar. Tijdens de operatie wordt een klein stukje van het zachte gehemelte verwijderd en het voorste en achterste gedeelte wordt aan elkaar gehecht. De huig wordt meestal ingekort zodat deze 's nachts niet meer tegen de achterwand van de keel aan komt. Als het snurken medeveroorzaakt wordt door de keelamandelen worden deze ook verwijderd. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. 

Na de ingreep

De operatie kan in dagbehandeling worden verricht. Na de ingreep zal de patiënt pijn in de keel en last met slikken hebben. Blijf vooral goed drinken na de operatie. Deze klachten zijn slechts tijdelijk. In de eerste week na de operatie is er meestal nog geen verschil merkbaar in het snurken of de apneu. Als de zwelling weg is en de wond genezen is, is de doorgang ruimer zijn. De patiënt zal daardoor niet meer snurken of last hebben van apneu's.

Over het algemeen heeft de patiënt ruim een week nodig om thuis te herstellen na de operatie. Gedurende 2-3 weken geen lichamelijke inspanning vanwege een klein risico op een nabloeding.

Laatst bijgewerkt op: 11 april 2022

Beter slapen

Beter slapen

adviezen

slaapapneu-vermoeid.jpg
Vrouwen met slaapapneu