KenniscentrumZorgverlenersOSAS-consulent › Aloys Heutinck › Aloys Heutinck

Aloys Heutinck

OSAS-consulent

Werkzaam in Slingeland Ziekenhuis sinds: 1987
Opleiding :
Verpleegkundige - diploma 1984
Longspecialisatie- diploma 1996
Stop-Roken consulent - certificaten l-mis en pak-je-kans-tainer
Vivisol OSASscholing - certificaat 2011

Aandachtsgebieden binnen Slingeland:
  • Consulent functie met aandachtsgebied longziekten sinds 1999
  • Stop-Roken begeleiding d.m.v. poliklinische interventies, sinds 2002
  • Slaapcentrum- osas-consulent sinds september 2011
Locatie: OSAS Polikliniek

Even voorstellen

Sinds beginjaren negentig is onze toenmalige afdeling (afd.E in het st. Jozef Ziekenhuis) veranderd en kregen we er 'gewoon' longziekten bij. Dit was toen een jong specialisme. Veel specialistische kennis was er niet. Dit was met name voor mij de aanleiding om me er in te verdiepen. Zo stond de longpatiënt al snel te boek als een speciaal soort mens. Gevoelig voor hospitalisatie, veelal oude rokende mannetjes begiftigt met veel vies slijm en hoesten en meer van dat soort kwalificaties. Waarbij behandelen én roken nog goed samen gingen. Daarnaast was het ook niet ondenkbaar dat zorgverleners zelf veel rookten (waaronder ik zelf).
Het centrale punt bij COPD is gedragsverandering en omgaan met de ziekte. Om mensen hierbij naar behoren te begeleiden is het hebben van kennis, vaardigheden, een empatische houding en een dosis humor nodig. Dit zijn dan ook mijn belangrijkste wapens die ik eigenlijk nog steeds inzet. Longziekten heeft veel onderdelen en is derhalve nooit saai.
In denk aan COPD, pneumonie, oncologie, chirurgie, enz.
De laatste jaren is er steeds meer bekend over slaap(problemen) en met name O(bstructief) S(laap) A(pneu) S(yndroom). Dit is een aandoening waarbij men 's nachts meerdere keren slecht of niet ademt en dan bijna stikkend een wekreactie krijgt. Meestal weet de persoon in kwestie hier later niets meer van. Deze ademstilstanden kunnen erg veel klachten geven met name overdag, waarbij de oorzaak dus in de nacht te vinden is. Het is meestal de partner die het probleem bemerkt. Vooral snurken en daarna de adempauzes zijn berucht.
Veel patiënten krijgen een CPAP apparaat. De omgang met en de acceptatie van dit apparaat is een wezenlijk en boeiend onderdeel van het werk van de osas-consulent.


Deel deze pagina: