Tandenknarsen
Bruxisme
Gepubliceerd op: 07 april 2022Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen of het met kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Dit veroorzaakt een schurend geluid. Het tandenknarsen gebeurt meestal tijdens het slapen en behoort tot de parasomnia. Zowel volwassenen als kinderen kunnen gedurende een periode tandenknarsen. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Het wordt pas een probleem als het knarsen langere tijd aanhoudt waardoor klachten kunnen ontstaan.
Klachten
Het tandenknarsen kan er voor zorgen dat tanden en kiezen afslijten of los gaan zitten. Ze kunnen zelfs barsten of doormidden breken. Soms heeft een tandenknarser pijn in de kaak en de kauwspieren. Er kunnen problemen met het kaakgewricht ontstaan.
Oorzaak
De oorzaak van tandenknarsen is niet met zekerheid te stellen. Het centrale zenuwstelsel kan een rol spelen bij het klemmen en knarsen. Als gevolg van onbewuste hersenactiviteit worden de kauwspieren geactiveerd, waardoor delen van het gebit met grote kracht over elkaar geschoven of op elkaar geklemd worden.
Stress zou invloed hebben op het nachtelijk knarsen. Roken, alcohol- en drugsgebruik (XTC) stimuleren het knarsen van de tanden en kiezen, en het klemmen van de kaken.
Tevens is er het vermoeden dat erfelijkheid een rol speelt.
Behandeling
Een tandarts kan vaststellen of de gebitsschade veroorzaakt wordt door tandenknarsen. Als dat het geval is, kan de tandarts een speciaal plastic bitje (ook wel spalk genoemd) maken. Dit is een kunststof vorm, die over de boventanden wordt geschoven. Het bitje beschermt de tanden en kiezen en wordt 's nachts gedragen. In het begin kan het bitje een verergering van de kaakgewrichtsklachten of pijnlijke tanden veroorzaken. Deze klachten verdwijnen na de gewenningsperiode. De oorzaak, het tandenknarsen, wordt niet bestreden door het gebruik van het bitje.
Een bitje wordt door de zorgverzekering niet vergoed vanuit het basispakket, maar alleen in sommige aanvullende pakketten.
Laatst bijgewerkt op: 07 april 2022